Sve što vam je potrebno jesu:
– bela jaja (koja možete i sami izbeljivati) &
– čajevi aronija sa borovnicom, šljiva sa rumom i cimetom i rooibos
Postupak:
1. Ukoliko nemate bela jaja možete ih izbeljivati sami na sledeći način. Jaja stavite u manji lonac, zalijete ih vodom i sirćetom (odnos npr. 4 dl vode – 4 dl sirćeta) . Ostavite ih da se kuvaju. Kada voda proključa, kuvajte ih još oko 10 minuta. Na kraju ih lagano izvadite napolje uz oprez jer se može desiti da ljuska bude sklona pucanju.
2. U slučaju da želite da stavite na jaja neke biljke, to radite u ovom koraku. Prohladite jaja hladnom vodom, stavite travku i umotate u čarapu koju privežete končićem.
3. Ovako pripremljena jaja stavite u manju posudu, postavite u nju vrećice čaja i zalijte prokuvanom vodom kao kada kuvate čaj.
Na 3 jajeta ide 5 kesica čaja.
4. Jaja možete ostaviti 2 do 3 sata potopljena.
Savet: pratite intenzitet boje i izvadite onda kada njom budete zadovoljni.
5. Izvadite jaja i stavite da se ocede. Ako želite ovakvu teksturu poput kamena ili mermera, prstima odmah malo skidajte boju i dobićete ovakav efekat.
________________________________________________________
Svetlo siva jaja su nastala nakon 5-10 minuta
stajanja u čaju 𝐬̌𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚 𝐬𝐚 𝐫𝐮𝐦𝐨𝐦 𝐢 𝐜𝐢𝐦𝐞𝐭𝐨𝐦 koji se u
ovom procesu pokazao kao najbolji.
Narandžasta su od čaja rooibos a najtamnija
siva od ukusa aronija sa borovnicom.
Ukoliko želite intenzivniju boju, ostavite jaja duže u čaju.