Farbanje uskršnjih jaja čajem

Sve što vam je potrebno jesu:
– bela jaja (koja možete i sami izbeljivati) &
– čajevi aronija sa borovnicom, šljiva sa rumom i cimetom i rooibos

Postupak:
1. Ukoliko nemate bela jaja možete ih izbeljivati sami na sledeći način. Jaja stavite u manji lonac, zalijete ih vodom i sirćetom (odnos npr. 4 dl vode – 4 dl sirćeta) . Ostavite ih da se kuvaju. Kada voda proključa, kuvajte ih još oko 10 minuta. Na kraju ih lagano izvadite napolje uz oprez jer se može desiti da ljuska bude sklona pucanju.
2. U slučaju da želite da stavite na jaja neke biljke, to radite u ovom koraku. Prohladite jaja hladnom vodom, stavite travku i umotate u čarapu koju privežete končićem.
3. Ovako pripremljena jaja stavite u manju posudu, postavite u nju vrećice čaja i zalijte prokuvanom vodom kao kada kuvate čaj.
Na 3 jajeta ide 5 kesica čaja.
4. Jaja možete ostaviti 2 do 3 sata potopljena. 
Savet: pratite intenzitet boje i izvadite onda kada njom budete zadovoljni.
5. Izvadite jaja i stavite da se ocede. Ako želite ovakvu teksturu poput kamena ili mermera, prstima odmah malo skidajte boju i dobićete ovakav efekat.

________________________________________________________
Svetlo siva jaja su nastala nakon 5-10 minuta 
stajanja u čaju 𝐬̌𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚 𝐬𝐚 𝐫𝐮𝐦𝐨𝐦 𝐢 𝐜𝐢𝐦𝐞𝐭𝐨𝐦 koji se u
ovom procesu pokazao kao najbolji.
Narandžasta su od čaja rooibos a najtamnija 
siva od ukusa aronija sa borovnicom. 

Ukoliko želite intenzivniju boju, ostavite jaja duže u čaju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Hibiskus-limun-đumbir koktel

Pet najlepših jesenjih ukusa čaja