Savršen napitak za zdrav početak dana

Budući da je doručak prvi obrok u kom uživate nakon buđenja, preporučujemo da mu posvetite pažnju i učinite ga prijatnim. Takav ugođaj će dati posebnu notu ostatku dana.

Ukoliko pokušavate da zamenite jutarnju kafu čajem, moramo da priznamo da je to sjajna ideja. U tom slučaju, biće vam potreban zaista dobar jutarnji čaj koji će biti odlična alternativa kafi.

Pravi izbor čaja za doručak, omogućiće vam da se razbudite a doneće takođe i niz blagodeti za vaš organizam. Čaj osvežava um i telo dok popodne i uveče, umiruje, opušta ali i podstiće bolji san.

Predosti konzumiranja čaja ujutru:

  1. Napitak bogat antioksidansima

Posle spavanja, odnosno, tokom noći vaš organizam može da dehidrira jer satima niste konzumirali nikakvu tečnost. Kada se probudite i osećate se usporeno, posezanje za šoljom čaja, može da pomogne na više načina.

Iako je šolja kafe ujutru za mnoge vrsta rituala, čaj ima mnogo više da ponudi u pogledu zdravstvenih koristi jer on sadrži flavonoide – prirodne antioksidanse.

  • Čaj je bolji izvor kofeina

Čaj sadrži malu količinu kofeina koja je dovoljna da pruži energiju potrebnu ujutru. Nizak sadržaj kofeina čini čaj boljim izborom za ljude koji pokušavaju da smanje dnevni unos kofeina. Ukoliko želite zdravu zamenu za kafu koja ne izaziva zavisnost, preporučuju se crni ili zeleni čaj. Kako ova dva čaja potiču iz iste biljke – Camellia sinensis, njihova glavna razlika jeste u količini kofeina koje poseduju. Duža fermentacija čaja znači i veću količinu kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se ljudi pre odlučuju za crni čaj kada im je potreban kofein.

  • Podstiče rad metabolizma

Dobro je poznato da su čajevi bogati antioksidansima i da uspešno deluju prilikom procesa redukovanja masnih naslaga. Supstance iz čaja mogu pomoći zdravijoj probavi i ubrzanju metabolizma. Zeleni čaj se posebno ističe kao preporuka zdravog napitka koji ubrzava sagorevanje kalorija jer sadrži katehine. Pored toga, u zelenom čaju se nalazi i kofein koji poboljšava rad metabolizma i time podstiče sagorevanje masnoća.

  • Pomaže u oporavku nakon vežbanja

U slučaju da ste jedan od onih tipova koji praktikuju jutarnji trening, savetujemo vam da popijete šolju čaja ujutru i nakon treninga jer ćete time sebi obezbediti bolje rezultate.

One thought on “Savršen napitak za zdrav početak dana

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zanimljivosti o čaju